In het juninummer BRUGGEN van 2023 stond een artikel over echte bruggen vna Lego. Sander van Kreijl heeft een groot aantal leuke reacties op dit artikel ontvangen, met vooral de vraag: 'waar kan ik deze kopen?'

Sander heeft nu de brug doorontwikkeld tot wat een echte LEGO set zou kunnen worden. De eerste stap is om steun te vinden bij 10.000 mensen die op de LEGO IDEAS site hun steun betuigen met een SUPPORT vote. 
Menig brugliefhebber wil dit vast steunen en zijn stem uitbrengen.
Mocht u dit initiatief nuj ook een warm hart toe dragen, breng dan uw stem uit op de volgende website: https://ideas.lego.com/projects/843645fc-3876-4a8c-8ae7-f04167745a08

 

Haringvlietbrug

Wij hebben een vacture voor:
Hoofdredacteur (m/v) voor het
kwartaalblad BRUGGEN van de Bruggenstichting.

Het Bestuur van de Bruggenstichting zoekt hiervoor iemand met
• een afgeronde HBO- of TU-opleiding Civiele Techniek;
• affiniteit met bruggen, viaducten, aquaducten, ecoducten, en aanverwante constructies in ontwerp, uitvoering en onderhoud;
• een goede beheersing van de Nederlandse taal;
• gevoel voor lay-out en vormgeving;
• feeling voor het uitvoeren van secretariële werkzaamheden en voorzitten van redactievergaderingen;
• goede contactuele eigenschappen om een netwerk van ‘contactpersonen in het veld’ te onderhouden.

De Nederlandse Bruggenstichting is in het bezit van het Liesbosch tekeningen archief. 

Het gedeelte wat de bruggen betreft is ook gedigitaliseerd.

liesbosch adv

Op 22 maart 2022 besloot het college van burgemeester en wethouders de procedure te starten om de Blauwe Brug in Nieuwegein aan te wijzen als gemeentelijk monument. Inwoners van Nieuwegein mochten het afgelopen jaar stemmen op hun favoriete ‘jonge monument’. Zij konden toen hun voorkeur uitspreken voor monumenten uit de periode 1965-1990. Dit werd gedaan in het kader van het 50-jarig bestaan van de stad. In de categorie ‘Infrastructuur en bruggen’ werd de Blauwe Brug uit 1979 nipt winnaar met 244 stemmen. Het jongste monument in Nieuwegein kwam tot nu toe uit 1922.

404
Pagina niet gevonden

De pagina die u zoekt is verplaatst of verwijderd.

Ga naar onze homepage

 

Dachten we eindelijk af te zijn van koperdieven, blijken ze het nu gemunt te hebben op prijzig roestvast staal in de openbare ruimte. Dieven hebben vorige week de leuningen van voetgangersbrug Einderheide over de nieuwe N69 bij Riethoven gestolen. Aan beide zijden zijn de stangen van roestvast staal (RVS) over een lengte van dertig meter verdwenen. De financiële schade wordt door de provincie op zo'n 25.000 euro geschat.
De leuningen zijn waarschijnlijk in de nacht van maandag 28 op dinsdag 29 maart met flink geweld van de brug gesloopt. Hoe de vandalen te werk zijn gegaan, is een raadsel. De brug is pas sinds een half jaar open en alleen voor voetgangers toegankelijk. Automobilisten kunnen niet dicht bij de brug parkeren. Waarschijnlijk is het de dieven te doen geweest om de prijs voor het roestvast staal (RVS). Door de oorlog in Oekraïne zijn prijzen voor de verschillende metalen flink gestegen.

Jurgen Rupschus
In Woerden hebben we aardig wat bruggen met mooie namen. Denk aan de Rozenbrug en de Snellerbrug. Maar we gaan het dit keer hebben over de Blokhuisbrug (als je de stad uit- of inrijdt naar en vanuit Rietveld of Zegveld). Want hoe komt deze brug eigenlijk aan zijn naam? Daarvoor gaan we zo'n 600 jaar terug in de tijd. Want de naam Blokhuisbrug is niet zomaar een naam. En het ontleent zijn naam ook niet aan het café dat er ooit zat: café 't Blokhuis. Want dat was juist andersom, het café ontleende de naam aan de brug. Op de plek van het café zat ooit een bakker en tegenwoordig vind je coffeeshop De Steeg er. Er staat al heel lang een brug op de locatie van de Blokhuisbrug, ook met die naam. In de archieven komen we de naam in een document uit 1696 al tegen.

Agenda 02 07

Leernetwerkbijenkomst #2 Circulaire Viaducten en Bruggen (LIVE)
Tijd : 09:00 tot 13:30 uur
Bijeenkomst: LEF Future Center (Gebouw Westraven Rijkswaterstaat)
Meer informatie

Agenda 14 11

Symposium Fiets+Voetbruggen
Tijd: 12.00 - 18.00 uur
Villa Jongerius Utrecht

Agenda 20 03

Bruggenfestival 2025
Jaarbeurs Utrecht

 

 

 

Dit is de officiële website van de Nederlandse Bruggenstichting (kortweg Bruggenstichting). Op deze website informeren wij je over onze boeken (analoog en digitaal), bijeenkomsten, symposia, activiteiten en ontwikkelingen rondom inhoudelijke thema’s. De redactie van deze website doet haar uiterste best om de informatie actueel en juist te houden. Mis je informatie of kom je onjuiste of verouderde informatie tegen? Dan horen wij dit graag via ons algemene e-mailadres:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Algemeen

Op hoofdlijnen voldoet deze website aan de Europese richtlijn voor de toegankelijkheid van websites en mobiele applicaties van de overheid, met name wat betreft de bruikbaarheid en het gestructureerd aanbieden van informatie voor gebruikers. Het kan gebeuren, dat je in bepaalde (minder gangbare) browsers, in een enkel geval, verminderde toegankelijkheid ervaart of dat de lay-out niet is, zoals bedoeld.

Maatregelen

De Bruggenstichting streeft ernaar, dat deze website volledig aan de genoemde Europese richtlijn voldoet. Er zijn echter praktische situaties, waarin dit niet het geval zou kunnen zijn.

De Bruggenstichting kan niet garanderen dat alle pdf-bestanden op de website aan de Europese richtlijn voor de toegankelijkheid van websites en mobiele applicaties van de overheid voldoen. De oorzaak hiervan is, dat de Europese richtlijn hoge eisen stelt aan pdf-bestanden en het beschikbaar maken van al deze bestanden onevenredig veel tijd en geld zou kosten.

Verzoek indienen voor toegankelijke informatie

Kun je bepaalde bestanden niet lezen? Neem dan contact op met de Bruggenstichting (zie het eerdergenoemde algemene e-mailadres).  Geef in je e-mail duidelijk aan, om welk bestand het gaat en waar je de informatie voor nodig hebt.

Onderdelen die uitgesloten zijn van deze verklaring:

 • Verwijzingen naar externe digitale producties.
 • Verwijzingen naar YouTube.
 • Verwijzingen naar Twitter.
 • Verwijzingen naar LinkedIn.

Maatregelen om de toegankelijkheid te bevorderen

Wij hebben de volgende maatregelen genomen om naleving van de Europese richtlijn voor de toegankelijkheid van websites en mobiele applicaties van de overheid te bevorderen:

 • We hebben bij de bouw van de website de voor de overheid geldende functioneel-technische en redactionele toegankelijkheidseisen (voorheen webrichtlijnen) laten implementeren door onze websitebouwer.
 • Interne controle vóór publicatie: de webredactie toetst vóór publicatie zo veel mogelijk alle content inclusief nieuwe pdf-bestanden op toegankelijkheid.

Probleem met de toegankelijkheid van deze website?

Als je ondanks alle maatregelen, die de Bruggenstichting heeft genomen, een toegankelijkheidsprobleem ervaart op onze website, stuur dan een e-mail naar de Bruggenstichting (zie het eerdergenoemde algemene e-mailadres). We kunnen je het beste helpen als je het volgende aangeeft:

 • De webpagina, waarop je een toegankelijkheidsprobleem ervaart.
 • Een korte omschrijving van het probleem.
 • Je contactgegevens.

Je ontvangt binnen 5 werkdagen een antwoord. De Bruggenstichting onderzoekt het probleem en koppelt vervolgens aan je terug hoe we de informatie voor jou toegankelijk kunnen maken.

Tijdens vakantieperioden is er vaak een beperking in het aantal beschikbare vrijwilligers. Daardoor kan een reactie soms iets langer op zich laten wachten.

Wijzigingen aan deze verklaring

We behouden ons het recht voor om deze verklaring over de toegankelijkheid te wijzigen. Doen we dit, dan vertellen we dat natuurlijk op onze website.

Laatste update: 31 mei 2020

De Nederlandse Bruggenstichting (kortweg Bruggenstichting) respecteert ieders privacy. Persoonlijke informatie die je via deze website met ons deelt, behandelen we vertrouwelijk. En bij de verwerking van persoonsgegevens houden we ons aan alle toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Het delen van persoonsgegevens met de Bruggenstichting is niet verplicht. Het grootste deel van de informatie op de website van de Bruggenstichting is te lezen zonder dat je persoonsgegevens met ons deelt. Voor het gebruikmaken van een aantal diensten van de Bruggenstichting is het invoeren van je persoonsgegevens echter noodzakelijk.

Soorten gegevens

Bij het aanmelden als begunstiger van de Bruggenstichting vragen we de volgende gegevens:

 • De naam van het bedrijf of de organisatie waarvoor je werkt. Ben je particulier, dan hoef je dit uiteraard niet in te vullen.
 • De naam van jou als contactpersoon van het bewuste bedrijf of organisatie. Ben je particulier, dan je eigen naam.
 • Je e-mailadres en andere contactgegevens, zodat we zowel jaarlijks de factuur als ook het blad Bruggen (deze laatste 4x per jaar) naar jou of via jou naar het bedrijf of organisatie waarvoor jij werkt, toe kunnen sturen. Daarnaast ontvang je via je e-mailadres onder andere uitnodigingen tot het bijwonen van door de Bruggenstichting georganiseerde evenementen.

De Bruggenstichting slaat alle persoonsgegevens op in een database en bewaart deze zolang je een begunstiger van ons bent. Wanneer je je geen begunstiger meer wilt zijn, versturen we direct geen e-mailings meer aan je, tenzij jij expliciet hiervoor toestemming aan ons geeft om dit laatste wel te blijven doen.  Om de 18 maanden schonen we ons bestand op en worden jouw gegevens definitief verwijderd, met uitzondering van je e-mailadres, indien je hiervoor toestemming hebt gegeven.

Bij het aanmelden voor evenementen (bijeenkomsten, symposia en activiteiten) van de Bruggenstichting vragen we je naar:

 • De naam van het bedrijf of de organisatie waarvoor je werkt. Ben je particulier, dan hoef je dit uiteraard niet in te vullen.
 • Je e-mailadres en andere contactgegevens, zodat we de factuur naar jou of naar het bedrijf of organisatie waarvoor jij werkt, toe kunnen sturen. Daarnaast ontvang je via je e-mailadres uitnodigingen tot het bijwonen van door de Bruggenstichting georganiseerde evenementen.
 • Je relatie tot de Bruggenstichting in verband met het bepalen van de van toepassing zijn entreeprijs.

Bij het aanschaffen van boeken, zowel analoog als digitaal in onze webshop, hebben we de volgende gegevens van je nodig:

 • De naam van het bedrijf of de organisatie waarvoor je werkt. Ben je particulier, dan hoef je dit uiteraard niet in te vullen.
 • De naam van jou als contactpersoon van het bewuste bedrijf of organisatie. Ben je particulier, dan je eigen naam.
 • Je e-mailadres en andere contactgegevens, zodat we zowel de factuur alsook de bestelling naar jou of via jou naar het bedrijf of organisatie waarvoor jij werkt, toe kunnen sturen. Daarnaast ontvang je via je e-mailadres uitnodigingen tot het bijwonen van door de Bruggenstichting georganiseerde evenementen.

Aan- of afmeldingen van het begunstigerschap en evenementen alsook meldingen voor het aankopen van boeken komen terecht in onze centrale mailbox (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Dit geldt ook voor vragen en suggesties met betrekking tot de Bruggenstichting. Alle e-mails bewaren wij maximaal 3 maanden, tenzij het voor een goede afhandeling nodig is deze langer te bewaren. In dat geval wordt de e-mail pas verwijderd, zodra deze geen praktische waarde meer heeft.

De Bruggenstichting verstrekt zonder toestemming geen persoonsgegevens aan derden. Een uitzondering hierop zijn de adresgegevens, die wij doorgeven voor het verwerken en verzenden van het blad Bruggen bij de drukkerij. 

Webshop

Wij bewaren alle gegevens van gedane bestellingen in onze webshop gedurende een periode van 7 jaar om aan de vereisten van de Belastingdienst te voldoen. Dit is een wettelijke verplichting, waaraan wij niets kunnen doen.

E-mailings

Wanneer wij een evenement houden, versturen wij per e-mail een uitnodiging in de vorm van een nieuwsbrief aan potentiele belangstellenden. Dit gebeurt minimaal driemaal per jaar. Wil je van ons geen e-mailings (meer) ontvangen, kan je je afmelden op de afmeldlink onderaan de nieuwsbrief.

Cookiegebruik

De website van de Bruggenstichting maakt gebruik van cookies. Een cookie is een klein bestandje dat met pagina's van onze website wordt meegestuurd en door je browser op de harde schijf van je computer, tablet of smartphone wordt opgeslagen.

Cookies blijven op je computer staan, totdat je ze verwijdert of totdat de looptijd verstreken is.

Functionele cookies

Deze cookies zorgen ervoor, dat onze website goed werkt.  Vertrouw je het toch niet, dan kun je via je browser dit soort cookies uitzetten. Het kan dan gebeuren dat sommige functies van de website minder goed werken. Daar kunnen we helaas niets aan doen.

Analyserende cookies

De website van de Bruggenstichting maakt geen gebruik van analyserende cookies.

Cookies van derden

Op onze site zijn buttons opgenomen waardoor je via zogenaamde hyperlinks (een stukje code om naar een website te kunnen gaan) op de sociale netwerken terechtkomt, zoals Twitter en LinkedIn, waar wij als Bruggenstichting aan deel nemen. Wanneer je dat doet, worden cookies van deze media geplaatst op jouw computer. Daar hebben wij geen invloed op. Meer informatie over cookies van derden? Lees dan de privacy- en cookieverklaring van de betreffende partijen.

Inzage, correctie en recht van verzet

Als je wilt kun je ons altijd vragen welke gegevens we van je opgeslagen hebben. Stuur hiervoor een e-mail naar ons algemene e-mailadres:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wanneer het door de Bruggenstichting verstrekte overzicht onjuistheden bevat, gebruik dan ditzelfde e-mailadres om je gegevens te wijzigen of te laten verwijderen.

Wijzigingen aan het privacy statement

We behouden ons het recht voor dit privacy statement te wijzigen. Doen we dit, dan vertellen we dat natuurlijk op onze website.

Laatste update: 2 juni 2020

Gebruikersvoorwaarden

Alle gegevens, die je aan de Nederlandse Bruggenstichting (kortweg Bruggenstichting) verstrekt, dienen juist en rechtsgeldig te zijn en mogen geen inbreuk maken op rechten van derden.

Het is verboden om deze website te gebruiken op een manier die andere gebruikers hindert of het functioneren van deze website aantast.

Garanties

We doen ons best deze website altijd beschikbaar te houden. Ook is het de bedoeling, dat alle informatie op onze website altijd correct en actueel is en dat met juiste de links naar andere websites wordt verwezen. Toch kunnen foutjes voorkomen. Daarom kunnen we geen harde garanties geven over zowel de inhoud van de website als de beschikbaarheid ervan. Mocht er schade ontstaan door deze website of door het klikken op een link naar een andere website via onze website, dan zijn we daar niet voor aansprakelijk.

Help ons beter te worden

We willen je vragen om, mocht er iets niet kloppen en je ziet dit, ons dat te vertellen. Stuur in dat geval een e-mail met je bevindingen naar ons algemene e-mailadres:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Intellectuele eigendomsrechten

De Bruggenstichting behoudt alle rechten met betrekking tot alle op of via deze website aangeboden informatie. Je mag naar onze website verwijzen en je mag ervan citeren (binnen de kaders van de wet), maar op geen enkele manier mag je er iets van kopiëren. Tenzij je vooraf uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de Bruggenstichting hebt gekregen.

Wijzigingen aan de disclaimer

We behouden ons het recht voor de disclaimer te wijzigen. Doen we dit, dan vertellen we dat natuurlijk op onze website.

Laatste update: 7 januari 2020

De Bruggenstichting is een onafhankelijk kenniscentrum dat zich richt op het vastleggen en uitdragen van kennis over bruggen.

nat bruggenbank

Als grote opdrachtgevers van infraprojecten hebben gemeente Amsterdam, Rotterdam en Rijkswaterstaat de krachten gebundeld om samen met de Bruggenstichting een onafhankelijke bruggenbank op te zetten, om hergebruik van bruggen voor alle overheden laagdrempelig en toegankelijk te maken.

Klik hier om direct naar de website nationalebruggenbank.nl te gaan.

PlatformBruggen logoDe komende jaren vervangt en renoveert Nederland honderden bruggen, tunnels, sluizen en viaducten. Veel daarvan zijn gebouwd in de jaren 50 en 60 en dringend toe aan een opknapbeurt. Dit speelt bij gemeentes, provincies en Rijkswaterstaat. Dit samen maakt het tot de grootste onderhoudsopgave in onze geschiedenis. Een enorme klus waarbij samenwerken, kennis delen en innovaties versnellen belangrijker zijn dan ooit om Nederland ook in de komende jaren bereikbaar te houden.

Met ingang van 1 november 2020 is de heer Harm Telder niet meer betrokken bij de Nederlandse Bruggenstichting. De bestuursleden zullen de vertegenwoordiging van de heer Telder in de verschillende overleggen overnemen. Algemene zaken betreffende de Nederlandse Bruggenstichting blijven bij het secretariaat liggen. Voor vragen over de vertegenwoordiging in projecten en/of het bureau van de Nederlandse Bruggenstichting kunt u terecht bij de heer Heico de Lange, secretaris. Zijn emailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De Bruggenstiching is gevestigd in het gebouw van Rijkswaterstaat aan de Lange Kleiweg 34, 2288 GK Rijswijk.