Bewoners Moordhuizen zijn voor de zomer weer íets veiliger
Twee avonden en nachten, een aantal zware vrachtwagens en twee flinke hijskranen, die waren nodig voor het plaatsen van de loodzware delen van de nieuwe brug bij de Veerweg in Alphen. De speciale operatie werd voor het grote publiek nog even stilgehouden, voor de veiligheid.
Te veel mensen aan de kant die de gigantische operatie zouden bekijken, dat wilde Nederzand liever niet, laat Gaby Huisman van het bedrijf weten. Zandwincombinatie Nederzand laat de brug over de nevengeul bij Alphen bouwen als onderdeel van het project Over de Maas. De nieuwe verbinding begint nu echt vorm te krijgen. Het was de bedoeling om de brugdelen al in december te plaatsen, maar dat kon vanwege het hoge water niet doorgaan. Nu wordt er gestaag doorgewerkt.

110.000 kilo
Maandagavond tegen middernacht begon het transport van vijf van de tien liggers, zoals de onderdelen van het brugdek worden genoemd. Op dinsdagavond volgde de tweede lading, vanuit Alphen aan de Rijn naar Alphen aan de Maas. Het gaat om loodzware delen, 110.000 kilo per stuk. Overdag is daar op de snelweg geen plaats voor, vandaar de nachtelijke rit van het ‘convoi exceptionnel’.

De liggers verbinden de twee zogeheten landhoofden en de middenpijler die al bij de nevengeul zijn geplaatst. Twee kranen, die ieder 400.000 kilo kunnen tillen, manoeuvreren de liggers op hun plaats. ,,Ze worden nog aan elkaar gezekerd en aangespannen”, vertelt Huisman. ,,Daarna komen er meerdere lagen asfalt overheen en komt er een leuning.” Voor de zomer hoopt het bedrijf de brug klaar te hebben.

Moordhuizen
De brug wordt 7 meter breed en in totaal 80 meter lang. Als de brug klaar is, haalt Nederzand de bypass, de weg die nu naar de pont loopt, weg en graaft de grond eronder af. De extra lengte van de brug en het weghalen van de flessenhals waar het water nu doorheen moet, zorgen ervoor dat er meer water onderdoor kan stromen. Huisman: ,,Het scheelt drie centimeter in de waterstand.”

Een paar centimeter lager water in de Maas kan bij hoogwater net het verschil maken tussen overstroming of niet. ,,Er is een kans dat Moordhuizen hierdoor kan blijven bestaan.”