In het centrum van Leidsche Rijn ligt een opvallende fietsbrug. Het lijkt wel alsof er vanaf de brug gouden hooivorken de lucht insteken. Als je beter kijkt, dan zie je natuurlijk dat het geen hooivorken zijn, maar wat anders...
Wie muzikaal is aangelegd, had het vast al herkend.
Het zijn stemvorken die de brug opsieren. Een stemvork wordt gebruikt om een muziekinstrument te stemmen. Ook zangers gebruiken dit instrument om de juiste toonhoogte te vinden. Maar wat moet een brug met stemvorken?

Bouwkundig plan

De brug maakt onderdeel uit van het bouwkundige plan van het bureau JCAU voor de wijk Leidsche Rijn. Stedenbouwkundig supervisor Willem Lucassen geeft wat meer uitleg: "We hebben geen achterliggende gedachte voor de stemvorken. De brug loopt in een curve en moest aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals transparantie. We hebben slechts gekeken naar iets abstracts en herkenbaars dat paste in ons plan."
De stemvorken zijn dus alleen bedoeld voor de sier, maar hebben wel een leuke eigenschap. Willem: "Als je er met een stok langsgaat, werken ze ook echt." Maar ren nou niet gelijk die kant op om het testen. "We willen niet dat iedereen dit uitprobeert, want anders raakt de brug beschadigd", benadrukt Willem. Dat zou natuurlijk zonde zijn!

Singel 2.0

De fietsbrug loopt over de Grauwaartsingel. Willem: "Dit is een knipoog naar de singel in de binnenstad van Utrecht." Om de singel lopen kademuren met zitjes. "Deze vind je terug op verschillende plekken in de wijk, zoals aan de Vleutensebaan richting het Amsterdam-Rijnkanaal en Stadsbrouwerij RoodNoot. Dit zorgt voor nog meer samenhang en herkenbaarheid."

door Debbie van Terwisga

Bron: AD Utrecht 9 november 2022