Aantrekkelijk programma Bruggenfestival2025
Fred Westenberg, voorzitter Nederlandse Bruggenstichting, en Pjotr Mak, actief voor Platform Bruggen, zijn het eens: het Bruggenfestival2025 brengt de bezoekers nuance, een aantrekkelijk programma voor jonge mensen én kennis over circulariteit. “Bovendien valt er veel actief te beleven.”
Bedrijf voor het voetlicht
Geen BruggenFestival2025 zonder sponsoren. Zo simpel is het. Zij verdienen het voor het voetlicht te worden geplaatst. Op het festival zelf zijn ze te vinden op de festivalvloer..
Bruggen in een wereld vol spanning en geweld
“Tijdens de Koude Oorlog had de Nederlandse defensie het Bureau Voorbereiden Vernielingen Kunstwerken (BvvK). Bedoeld om in korte tijd bruggen onklaar te maken als oorlogshandeling. Dat bestaat niet meer. Er staat op de naambordjes van bruggen ook niet meer hoeveel ton ze kunnen dragen. Dat is allemaal lastig bij doorvoer van troepen via Rotterdam naar het Oosten.”
Natuurlijke alternatieven
De bouwsector heeft een aanzienlijke impact op het milieu, met beton en staal als twee van de meest gebruikte, maar ook meest vervuilende materialen. De productie van beton en staal leidt tot grote hoeveelheden CO2-uitstoot. Gelukkig zijn er natuurlijke alternatieven: een overzicht.
Gaan spoorbruggen een eeuwigheid mee?
ProRail beheert circa 3000 spoorbruggen en -viaducten, waarvan 65 beweegbare spoorbruggen. Vanaf de bouw van de eerste spoorlijn in 1839 zijn spoorbruggen en -viaducten aangelegd, waarvan een aantal nog in gebruik zijn. Zo is bijvoorbeeld 20% van de circa 1000 stalen spoorbruggen ouder dan 100 jaar.
Breng kansen en risico’s aanvaringen in kaart
In de vroege ochtend van 26 maart 2024 voer het containerschip MV Dali tegen een pijler van de Francis Scott Key Bridge aan. De brug stortte in en er vielen 6 doden en 2 gewonden. Hoe heeft dit kunnen gebeuren, en vooral: kan dit in Nederland ook gebeuren? Is dit te voorkomen?
IFD als platform voor standaard typologieën
Wat is de potentie voor IFD (Industrieel, Flexibel en Demontabel) in de vernieuwingsopgave en hoe kan deze potentie benut worden? In dit artikel introduceren we op hoofdlijnen twee perspectieven op basis van ontwikkelingen uit ons werk. Enerzijds als typologieën en anderzijds als onderdeel van bredere industrialisatie. Hoe komen deze samen?
Samen slimmer renoveren en vervangen vraagt geduld
Nederland staat voor de zware Vervangings & Renovatie-opgave. Geld, mensen en middelen zijn schaars. Provincie Noord-Holland ziet samenwerking als de sleutel succes. En zo is ‘Samen Slimmer Renoveren en Vervangen’ geboren.
Venetië van het noorden
Amsterdam heet niet voor niets het Venetië van het Noorden. Een rondvaart over de grachten werd in 2023 nog verkozen tot beste toeristische attractie ter wereld. En onze grachtenstad heeft sowieso ruimschoots meer waterwegen en bruggen dan de lagunestad.
Bruggenfamilies
In de loop van de geschiedenis heeft Amsterdam een bonte verzameling bruggen gebouwd. Technisch manager van gemeente Amsterdam Rinske van Schooneveld heeft ze in kaart gebracht en ingedeeld in verschillende families.
Berlagebrug hersteld
Eén van de grote brugprojecten die Amsterdam de afgelopen jaren heeft ondernomen is de renovatie van de monumentale Berlagebrug over de Amstel. Als ambtelijk opdrachtgever was Marise Ent verantwoordelijk voor de realisatie van dit aanzienlijke project.
Zo bouw je duurzame en omgevingsgezinde bruggen
Elegant en rank of juist stoer en robuust. Ingenieus ingepast in de omgeving, gebruiksvriendelijk en duurzaam. Hoe doe je dat? Medewerkers van ZJA Architects & Engineers doen het uit de doeken tijdens hun workshop.
Een iconisch ontwerp
Het prestigieuze Deense infrastructuurproject, de nieuwe Storstrømsbrug, combineert duurzaamheid, esthetiek en functionaliteit in een ontwerp dat naadloos integreert in het landschap en tegelijkertijd een iconische verbinding vormt tussen Masnedø en Falster.
Bruggen van Alkmaar
Het boek Bruggen geschiedenis van Alkmaar beschrijft hoe bruggen ontstonden in de vele historische steden in Nederland die bij water zijn ontstaan, specifiek voor Alkmaar. Deze steden groeiden in een tijd dat water en verdediging waren verstrengeld.
RAW gaat met de tijd mee
Voor het opstellen van contracteisen in de grond-, weg- en waterbouwsector is het gebruikelijk om de RAW-systematiek te hanteren. Deze systematiek biedt gestandaardiseerde bestekteksten en contractbepalingen, wat zorgt voor een uniforme aanpak.
Dankzij vacuüminjectie een lichtgewicht brug
November 2024: de 42 m lange Paradisbrug is in gebruik genomen! Deze vol-composietbrug in Bergen, Noorwegen is lichtgewicht, extreem onderhoudsarm en grensverleggend in zijn soort! Waarom koos de Noorse overheid voor composiet?