Onder redactie van H.P. Klooster, M.M. Bakker en B.H. Coelman
Nederland is een land met veel bruggen, waarvan vele een karakteristieke vormgeving of constructie hebben. Het huidige standpunt dat een brug niet alleen een verkeerstechnische maar ook een maatschappelijke functie heeft, geeft aanleiding tot het maken van een brug als ontmoetingsplaats - als een 'kunstwerk'- waar een stad of streek zich mee kan presenteren.
Dit boek kwam tot stand onder auspiciën van de NBS en heeft de communicatie over de infrastructurele functie, de constructieve vormgeving en de architectonische expressie als thema. Het boek is een drieluik. In het eerste gedeelte komt de geschiedenis van de verschillende factoren, die van invloed zijn geweest op de totstandkoming van het ontwerp van Nederlandse bruggen, aan bod. Het tweede gedeelte besteedt in woord en beeld aandacht aan een aantal opvallende Nederlandse bruggen van de laatste decennia. In het derde gedeelte geven specialisten hun uiteenlopende visies op de totstandkoming van een brugontwerp.
De auteurs - architecten, ingenieurs, constructeurs, adviseurs en andere experts - beschrijven op heldere wijze het proces van het ontstaan van een brug. Hun verschillende invalshoeken zorgen voor nieuwe benaderingen en prikkelende stellingen. Deze rijk geïllustreerde uitgave brengt de huidige inzichten en visies in beeld en vormt een onmisbare aanwinst voor iedereen met belangstelling voor de constructie en architectuur van bruggen.
ISBN 90 5345 258 3
€ 29,95