MONTFOORT - Zaterdagmorgen werd eerst het vaste deel van de brug over de Hollandsche IJssel geplaatst. Rond het middaguur, dik een uur eerder dan verwacht, arriveerde de draaibrug die door een grote hijskraan vanaf een vrachtauto op het IJsselplein over de kade naar haar plaats werd getild.

‘Tijd begint te tikken’

Voor sommigen ziet het er misschien uit als een lelijk stuk metaal, voor de dorpsraad Eerbeek-Hall en stichting Hall Leeft is het veel meer. De bovenbouw van de Eerbeekse brug ligt al jaren te verroesten in een weiland, in de hoop dat er ooit geld beschikbaar komt om het weer op de brug te plaatsen. ,,Het kan daar niet eeuwig blijven. Het wordt nu wel echt tijd.”

meer informatie

VIANEN - De ontmanteling van de oude Lekbrug bij Vianen eind 2021 bracht heel wat emoties naar boven. In een gelijktijdige buitenexpositie Boogbrug Vianen werd toentertijd door Rijkswaterstaat en het Stedelijk Museum Vianen op twaalf grote panelen stilgestaan bij de rijke historie van de in 1934 gebouwde wegverbinding over de Lek. Daarbij werd via een prijsvraag opgeroepen een kunstuiting in te sturen. Eén van de winnaars is Job van de Groep uit Vianen met zijn muziekstuk Requiem voor de Boogbrug. De allereerste uitvoering daarvan is zondagmiddag 12 februari in De Vrije Lekpoort in Vianen.

In 2023 organiseert infra futurelabs/pioneering samen met Ingenieursbureau Westenberg B.V. een drietal bijeenkomsten over civiele kunstwerken waar circulariteit centraal staat. Meld je vooral aan via https://lnkd.in/eMZPyyFq

Plannen voor bruggen over het IJ in Amsterdam zijn er al eeuwen, maar politiek gezien waren ze sinds februari 2022 nog nooit zo dichtbij. Nu lijkt vooral het kostenplaatje een probleem.

Jesper Roele - 
Lees meer