De kastelen die wij kennen, zijn meestal omringd door een gracht. Men kan het kasteel bereiken over een "valbrug", die over de gracht is gebouwd. Mochten vijanden een aanval op het kasteel willen doen dan kan men de valbrug omhoog trekken, waarbij het val zowel de overbrugging over de gracht onderbreekt als de toegangspoort tot het kasteel afsluit. Uit deze valbrug is de ophaalbrug afgeleid.

Schets-ophaalbrugDe ophaalbrug bestaat uit:

een val of brugklap waarover men kan lopen of rijden.

een balans met daaraan een contragewicht, een kist, die gevuld werd met ballast, de ballastkist.

een poort (hameipoort) of twee losse hameistijlen die de balans dra(a)gt(en) en waartussen het val is gelegen als het omhooggetrokken is.

schoren, die de hameipoort steunen tegen omvallen hangstangen waarmee het val aan de balans is vastgemaakt

een trekkabel waarmee de balans naar beneden kan worden getrokken en daardoor het val omhoog draait.

 

krachtenschema van een ophaalbrug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Principe-Ophaalbrug1In deze figuur is Zb het zwaartepunt van balans met ballastkist. Door de zware ballastkist aan het eind van de balans, ligt dit zwaartepunt op grote afstand b van de draaiingsas Dba van de balans. Zv is het zwaartepunt van het val, op afstand v van de draaiingsas Dva van het val gelegen. Door het gewicht van de balans met ballastkist Gb wil de balans linksom draaien met als draaiingsmoment Gb x b. Door het gewicht van het val Gv wil het val rechtsom draaien met als draaiingsmoment Gv x v. Teneinde de kracht T, nodig om de ophaalbrug omhoog te draaien niet te groot te laten zijn, wordt zoveel ballast in de ballastkist gedaan dat het moment Gv x v maar weinig groter is dan Gb xb. De trekkracht T kan worden berekend uit de formule: T x t = Gv x v - Gb x b of T = (Gv x v - Gb x b):t

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OphaalbrugGouderakse-Tiendw

De ophaalbrug in de Gouderakse Tiendweg

Lange-brug-Haarlem
De Langebrug in Haarlem, een scheve ophaalbrug

De Langebrug in Haarlem is een bijzondere ophaalbrug. Deze brug, die schuin over het water van het Spaarne loopt, heeft één hameistijl en een X-vormige balans met een cilindervormige ballastkist, waardoor hij in de volksmond de naam verfroller heeft gekregen.Deze brug wordt niet met de hand bewogen maar met behulp van een in de hameistijl opgestelde electromotor met tandwielen.

Klik hier om een filmpje te zien van de werking van een ophaalbrug

Klik hier om een filmpje over de Magere Brug in Amsterdam te bekijken.