Jurgen Rupschus
In Woerden hebben we aardig wat bruggen met mooie namen. Denk aan de Rozenbrug en de Snellerbrug. Maar we gaan het dit keer hebben over de Blokhuisbrug (als je de stad uit- of inrijdt naar en vanuit Rietveld of Zegveld). Want hoe komt deze brug eigenlijk aan zijn naam? Daarvoor gaan we zo'n 600 jaar terug in de tijd. Want de naam Blokhuisbrug is niet zomaar een naam. En het ontleent zijn naam ook niet aan het café dat er ooit zat: café 't Blokhuis. Want dat was juist andersom, het café ontleende de naam aan de brug. Op de plek van het café zat ooit een bakker en tegenwoordig vind je coffeeshop De Steeg er. Er staat al heel lang een brug op de locatie van de Blokhuisbrug, ook met die naam. In de archieven komen we de naam in een document uit 1696 al tegen.

In een document uit 1805 zien we de naam Blokhuisbrug zelfs als woonplaats genoteerd staan. De brug zorgde tot 1964 voor de grens tussen de gemeenten Woerden en Rietveld. Maar voor de naam blokhuis gaan we naar het jaar 1575-1576. De tijd van het beleg van Woerden door de Spanjaarden tijdens de tachtigjarige oorlog."
Bij de Blokhuisbrug richtten de Spanjaarden een blokhuis op", vertelde Rob Alkemade van het streekarchief ons eerder al eens. Een blokhuis is de oude naam van een verdedigingswerk, om een bepaalde doorgang te bewaken.
"Op deze plek werd de toegang tot de stad vanuit het westen geblokkeerd. Dan kon er geen voedsel worden aangevoerd via de Rijn of Rijndijk en zou de stad zich moeten overgeven wegens gebrek aan eten." Na een beleg van vijftig weken gebeurde dat gelukkig niet. Dat is leesvoer voor een ander verhaal. Maar door het blokhuis van de Spanjaarden, heet de brug wel Blokhuisbrug.

Bron: AD Woerden 1 maart 2022